Album Image

A12

AAFKE ROMEIJN

vannacht droomde ik van vogels
en van hechtingen en een feest
waar we godzijdank geen van beiden
ooit echt zijn geweest
Singer

Ook al komt het woord A12 maar één keer voor in het liedje, het speelt zich wel helemaal af aan die A12. Ik vind het lastig om te vertellen waar dit nummer over gaat omdat het over een gebeurtenis gaat die één op één zo gebeurd is. Het gaat over een schoolfeest dat in een fort aan de A12 gehouden werd en waar ik niet zo gelukkig was. Ik ging toen een rondje lopen en zag dat je zo de A12 op kon lopen. Ik ben toen aan de vluchtstrook gaan zitten en ben naar de auto’s wezen kijken. Weg van alle drukte en weg van alle mensen.

de mensen, het donker en het licht
de weg, ik weet niet waar hij lag
maar niet in zicht

Het was er echt heel donker, alleen in de kelder van de bunker was er licht, verder was het hele terrein pikkedonker en je verdwaalde waar je bij stond. De volgende ochtend dacht ik, daar moet ik toch een nummer over schrijven en dat heb ik toen in één ruk geschreven. Het is na al die tijd nog steeds een van mijn meest dierbare nummers. Als ik het nu speel, ook al is het twee jaar geleden en is die toestand niet meer zoals het toen was, raakt het me nog steeds. Bij andere nummers heb ik dat wel van me afgeschud maar bij dit nummer blijft het. Ik herinner me dan de gemoedstoestand waar ik toen in was en heb dat wel vaker, dat de emoties waarin ik nummers schrijf, me soms twee dagen onafgebroken dat nummer spelen kosten als een soort van therapeutische verwerking. Het was zo emotioneel omdat ik heel erg verliefd was op iemand die op jongens viel. Dat is me in m’n leven al ettelijke malen overkomen en ik weet niet precies hoe dat komt, een soort van afwijking of zo.

Die jongen was ook op dat feest en ik was een beetje dronken en ben toen naar hem toegegaan en heb hem dat verteld. Ook al wist ik dat hij op jongens viel, ik moest het hem toch zeggen. Ik wist natuurlijk wel wel dat het zo zou lopen, dat het niks zou worden, maar het moest er toch uit. Ik had natuurlijk de hoop dat hij zou zeggen ’nou ok, ik ben dan wel homo maar voor jou maak ik een uitzondering…’ Maar ja, dat gebeurt nooit.

Dat doe ik wel vaker, dat als ik intense vriendschappen heb, ik daar nummers over schrijf. Dit liedje is heel persoonlijk over één iemand en ik probeer m’n nummers altijd wel iets universeels mee te geven maar in dit geval lukte dat niet en heb ik het eigenlijk ook niet willen proberen.

Die nacht zijn we allebei naar huis gegaan en hij was een beetje in paniek en reageerde niet op mijn berichtjes en toen ben ik in een t-shirt, dat ik nog van hem had, gaan slapen. Toen ik wakker werd dacht ik: wat er ook gebeurt, ik draag hem wel altijd met me mee.

en toen ik wakker werd droeg ik je kleren
en je naam
en ik weet niet waar je bent
of zelfs wanneer je bent gegaan

Er zijn gewoon een aantal personen in je leven die je tegenkomt, hoe lang of kort dat dan ook duurt, die op de een of andere manier blijven. Ze beklijven en gaan een deel uitmaken van de bagage die je persoonlijkheid vormt.

A12

Ik hoef je niet te zeggen waar het was
of hoeveel ik gedronken had
vier of vijf teveel
 
de mensen, het donker en het licht
de weg, ik weet niet waar hij lag
maar niet in zicht
 
en jij, jij hield mijn hand vast
zoals je dat eigenlijk altijd hebt gedaan
maar opeens was dat niet meer genoeg
ik liet los en keek je aan
 
ik nam een slok en zei
is het niet ironisch, wij
hetzelfde verdriet, allebei
maar ik om jou en jij
om hem
 
ik zag je ogen groot
je hoofd steeds maar heen en weer
je deed een stap achteruit en ik wist
je weet het, dit keer
 
het is waar: ik heb aan je gedacht
en nooit iets tegen je gezegd
ik geloof dat men dat verraad noemt
maar weet je: het kan me niet eens schelen
echt
 
ik ben gaan lopen 
door het donker en de modder en de tijd
op de vluchtstrook van de a12
zat ik, mezelf, jou en de weg kwijt
 
vannacht droomde ik van vogels
en van hechtingen en een feest
waar we godzijdank geen van beiden
ooit echt zijn geweest
 
en toen ik wakker werd droeg ik je kleren
en je naam
en ik weet niet waar je bent
of zelfs wanneer je bent gegaan