Over

Het project ’Lijfliedjes’ is een samenwerking tussen fotograaf Fjodor C. Buis en vormgever Marieke Eelman (voormalig zangeres Nilsson). Het idee ontstond naar aanleiding van een gezamenlijke liefde voor liedjes en de nieuwsgierigheid naar de oorsprong daarvan. Waaruit put je inspiratie en wat maakt dat je van niets ‘iets’ maakt? Erik van den Berg (hoofdredacteur OOR) schoof aan bij eerste brainstormsessies en kwam naast een aantal interviews met de toepasselijke naam ‘Lijfliedjes’ op de proppen. Een passende naam voor een bijzonder project; het verhaal achter de dierbaarste composities van zangeressen. Van daaruit zijn Fjodor en Marieke verder gegaan en is het project gegroeid en nog steeds groeiende.

 

Fjodor-zw_2

Fjodor C. Buis

Lijfliedjes is ontstaan als een soort van hang naar het verleden. Naar de tijd dat ik veel muzikanten portretteerde en in aanraking kwam met velerlei verschillende muzieksoorten en hun beoefenaars. Ook naar het verlangen om me weer eens ‚echt’ fotograaf te voelen en m’n oude Hasselblad tevoorschijn te halen en alles op zwart-wit film te schieten. De anticipatie, het wachten op het uiteindelijke resultaat, het hele proces van ontwikkelen, contactsheets maken en uiteindelijk inscannen is toch bevredigender dan digitaal fotograferen merk ik. Maar in dit geval wilde ik ze niet alleen laten zien maar ook laten horen. Een foto was niet genoeg om de vraag naar hun dierbaarste liedje recht te doen. Vandaar de video-opname van ieders lijfliedje op een plek die wellicht iets met het liedje te maken heeft of in ieder geval op een bijzondere plek zodat het beeld, ook al is het een statische opname vanuit één vast standpunt, toch nog interessant zou zijn. De rest is aan de muzikant en haar muziek.

Fjodor C. Buis is een portret- en reportage-fotograaf die zijn foto’s graag wat extra’s meegeeft met eigentijdse digitale beeldmanipulaties. Vooral op locatie weet hij sterke beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar ook in zijn studio in Haarlem werkt hij originele concepten uit voor bijvoorbeeld reclame-uitingen of affiches. Om zich te blijven ontwikkelen als fotograaf, maakt hij regelmatig tijd vrij om geïnspireerde themareportages te maken en te exposeren. Zo reisde hij af naar voormalig Oost-Duitsland om de laatste Trabant-bezitters vast te leggen, de zigeuners van Sainte-Marie de-la-Mêr, een tocht langs de woon- en werkplaatsen van van Gogh en portretteerde hij in 1995 in zijn woonplaats Haarlem markante Haarlemmers. Deze serie resulteerde in de uitgave van een boek en een tentoonstelling in het Teylers Museum. Deze serie krijgt in 2015, als Haarlem 770 jaar bestaat, een vervolg waar nu al aan gewerkt wordt. Een ander project voerde Fjodor in 1999 naar Greystones in Ierland, waar hij Ollie B. Bommel-bedenker Marten Toonder portretteerde. In 2003 resulteerde dit in een samenwerking met uitgever Hans Matla (Uitgeverij Panda) en schrijver Frank van Hartingsveld. Eind 2005 verscheen van het boek ‘De Tao van Toonder’ bij Uitgeverij Panda. De Toonder-portretten van Fjodor hebben in ‘De Tao van Toonder’ een uitstekende bestemming gevonden. Bij dit boek is ook een DVD verschenen met doo Fjodor tot film verwerkt beeldmateriaal van Ierse en Nederlandse plaatsen waar Toonder een relatie mee had. In Haarlem exposeerde Fjodor in het kader van Haarlem Pronto 2005 op de Oude Groenmarkt tien portretten van Italianen in enorme stalen frames met foto’s van twee bij twee meter. Als laatste project fotografeerde Fjodor vijfentwintig sporters met hun bijnaam wat resulteerde in het boek Alias (met bij elke foto een ode van een bekend schrijver/dichter) en een begeleidende tentoonstelling in de Melkweg van begin december 2008 tot half januari 2009. Nu, in de maak is dit project ’Lijfliedjes’ en het project ’Dienaren van de Kroon’ waarin alle nog levende kabinetsleden worden geportretteerd met hun verhaal over hun ministerschap wat zijn beslag moet krijgen tijdens het evenement ’200 jaar Koninkrijk’.
Fjodor C. Buis
Fjodor.nl
fjodorbuis@me.com
http://twitter.com/#!/fjodorbuis
0031653518389

 

 

marieke-zw_14

Marieke Eelman

Ik hou van liedjes. In allerlei soorten en maten die je hoe dan ook raken, in hoofd, hart of onderbuik. Wat is de trigger tot een goed liedje? Daar is niet maar één antwoord op en dat maakt het ook zo fascinerend. Het kan vakmanschap zijn maar ook pure onbeholpenheid die een nummer doet uitsteken. Tekst, muziek, stem en sound maar meestal maakt de combi hiervan dat ‘t zo te gek kan zijn. Waardoor je moet huilen, mee wil schreeuwen, dansen of waar je stil van wordt. Een liedje. Het is iets magisch. Ik kan heel nieuwsgierig zijn naar het verhaal erachter. Niet alleen tekstueel, ook compositorisch tot en met het opnameproces aan toe. Liefst tot in detail, om zo iets mee te krijgen van de magie die kan ontstaan tijdens het schrijven, smeden en opnemen van een nummer. De toevalligheden onderweg waardoor een nummer iets extra’s meekrijgt, waardoor het boven de rest uitsteekt.

Het idee van Lijfliedjes ontstond na een paar ontmoetingen met Fjodor. Ik kende Fjodor nog van mijn Nilsson tijd, hij heeft toentertijd verschillende fotosessies met ons gedaan. We delen de liefde voor muziek en we wilden iets met en voor Nederlandse songmateriaal doen, ons culturele erfgoed uitlichten en vastleggen. Zangeressen die hun keuze van meest dierbare compositie willen delen, daarmee laten ze veel van zichzelf zien en daar is lef voor nodig. De foto’s en de opnamen van de akoestische sessie maken dit tot een bijzonder project.

Marieke Eelman is songschrijver, zangeres en grafisch ontwerper. Zij was de frontvrouw van Nilsson, een van Nederlands meest spelende bands eind jaren ’90/begin 2000. Met Nilsson maakte Marieke twee albums en had diverse chartnoteringen en een Edison nominatie. Als grafisch ontwerper werkt zij voor diverse opdrachtgevers.
mceelman.nl

De Lijfliedjes website is gebouwd door Alain Lankers van  Juiste Vorm